popup-brochure-text
Vraag brochure aan

Zelf overkapping maken

door Team BlokhuttenOutlet.nl
26 Oktober 2022

Zelf een overkapping maken in 7 stappen

Benieuwd hoe je zelf een overkapping voor in jouw tuin kunt maken? Wij leggen het je uit in deze blog. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk genieten van een fijne plek om te zitten in jouw tuin. Met de stappen uit deze blog kun je dit in mum van tijd realiseren.

 

  1. Fundering

Je begint allereerst met de fundering van jouw tuinhuis. Het is van belang dat deze waterpas wordt geplaatst om problemen zoals het klemmen van de deur te voorkomen. De keuze voor het type fundering is afhankelijk per situatie. Lees hier meer over in onze blog over funderingen.

 

  1. De wanden

Als je de fundering geplaatst hebt, dan kun je verder met het plaatsen van de wanden. Bij het blokhutsysteem worden de planken met inkepingen geleverd en kunnen deze eenvoudig in elkaar worden gestapeld. Als er tekeningen zijn meegeleverd, dan kun je de volgorde van de tekeningen voor het stapelen aanhouden.

 

  1. Dakbalken

Als de wanden geplaatst zijn, dan kunnen de dakbalken gemonteerd worden. Laat ongeveer even veel ruimte over tussen alle dakbalken. Er mag in ieder geval niet meer dan 60 cm ruimte tussen zitten.

 

  1. Dakhout

Het dakhout wordt haaks op de dakbalken geplaatst. Spijker het dakhout vast aan de liggers en zaag het hout dat uitsteekt af. Laat het dakhout nog zo’n 2 cm buiten de uiteindes van de planken steken om het water er goed af te laten lopen.

 

  1. Boeiplanken

Schroef bij een lessenaarsdak of plat dak een lat op de uiteindes van het dakhout. Dit zorgt er voor dat er geen water tussen de boeiplank door kan lekken. Schroef vervolgens de boeiplanken aan de klossen of dakbalken (ter hoogte van de lat).

 

  1. Dakbedekking

Plaats de dakbedekking. EPDM kan worden vastgekit door streepjes kit met kleine onderbrekingen aan te brengen op het dakhout en bovenop de lat (indien van toepassing). Snij het EPDM vervolgens af bij de rand van de boeiplanken. Dakshingles kunnen met nagels worden vastgemaakt op de rand van de dakshingle. Daarnaast zijn deze voorzien van een plakrand die gaat kleven als de zon er op schijnt. Dek de naden van de dakshingles af met volgende rij dakshingles. De nokstukken kunnen worden gemaakt door tabs van de dakshingles te snijden en deze op de nok te bevestigen.

  1. Dakafwerking

Werk het dak af met een houten afdekker of een aluminium daktrim die boven op het dak gemonteerd worden.

 

Zelf een overkapping maken met kant-en-klaar bouwpakket

Zelf een overkapping maken voor in jouw tuin is het eenvoudigst met onze bouwpakketten. Hierbij worden alle planken in onze fabriek op maat gezaagd. Heb je een deur of raam besteld, dan wordt de sparing al voor je gemaakt. Je hoeft dan alleen het kozijn er in te schuiven. Enkel de boeiplanken worden in een grotere lengte geleverd en kun je op de gewenste maat zagen. Onze pakketten worden compleet geleverd inclusief dakbedekking, bevestigingsmaterialen en duidelijke montagehandleiding. We zijn continu bezig om onze montagehandleiding op basis van feedback van onze klanten te verbeteren, waardoor deze de opbouw erg eenvoudig maakt. De handleiding is tevens voorzien van QR-codes naar onze instructiefilmpjes. Zelf een overkapping maken is dus appeltje-eitje met onze bouwpakketten. Nieuwsgierig naar onze montagehandleidingen? Klik dan onderstaand op de montagehandleiding van het model waar jij geïnteresseerd in bent.

 

Maatwerk blokhutten
door Team BlokhuttenOutlet.nl
21 Mei 2024
Mancave
door Team BlokhuttenOutlet.nl
6 Juli 2023
Douglas hout behandelen
door Team BlokhuttenOutlet.nl
9 November 2022
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »