Het is van belang om jouw blokhut en/of overkapping op een waterpas fundering te plaatsen om verzakking te voorkomen. Hierdoor kun je zo lang mogelijk plezier hebben van jouw blokhut. Er zijn diverse funderingsmogelijkheden waaronder betonbanden, een betonplaat of hardhouten fundering. Wij hebben de hardhouten fundering in ons assortiment. Deze kun je bij jouw blokhut bestellen waardoor jouw pakket helemaal compleet is. Wij leggen je hieronder graag uit hoe het plaatsen van een hardhouten fundering in zijn werk gaat.

1. De maat van de fundering

De buitenkant van de wand van de blokhut wordt op de buitenkant van de fundering geplaatst. Om tot de maat van de buitenkant van de fundering te komen, wordt er 20 cm van de breedte en de diepte afgehaald. Dit is de afmeting zonder de oortjes of ook wel uitstulpingen van de planken van 10 cm voor, achter, links en rechts.Buitenmaat oor tot oor = 200 x 250 + 400 cm
Buitenmaat fundering = 180 x 230 + 400 cm

2. De montage van de hardhouten fundering

Nu je de maat van de buitenkant van de fundering weet, kun je op deze maat een metseldraad spannen om te weten waar de fundering komt. Let op: je hoeft dit niet te doen. Je kunt de planken van de fundering ook direct op maat zagen. Laat de fundering zo’n 5 cm boven het maaiveld uitsteken tegen optrekkend vocht.

3. Kantplanken en piketpalen plaatsen

Plaats de buitenkant van de kantplank op de maat van de buitenkant van de fundering. Er komt in ieder geval in iedere hoek een piketpaal. Plaats de rest van de piketpalen in het midden van de kantplanken.

4. Piketpalen afzagen

De piketpalen worden geleverd in een langere lengte dan nodig. De lengte die de piketpalen zouden moeten hebben verschilt namelijk per situatie. Wij raden altijd aan om de piketpalen tot aan de vaste grond in de grond te slaan. Dit adviseren wij om verzakking te voorkomen. Steekt het gedeelte dat boven de kantplank uitsteekt af. Mochten de piketten te lang zijn om zelf handmatig de grond in te slaan, dan kun je hier eventueel ook een machine voor huren of derde partij voor inhuren.

5. Piketpalen vastzetten

Zet de piketpalen vast aan de kantplanken. Schuif de slotbout door het gat. Schuif de sluiting en de moer om de slotbout en draai de moer stevig aan.

6. Kantplanken en piketpalen plaatsen afronden

Plaats alle kantplanken en piketpalen waterpas aan de hand van de maat van de buitenkant van de fundering. Heb je een overkapping, let dan ook op het stukje van 20 cm die haaks op de wand(en) van jouw overkapping komen te staan.

7. Kantplanken en piketpalen plaatsen afronden

Het is je gelukt om de fundering te plaatsen. Dat is fijn want de fundering is van belang om alles op z’n plek te houden zodat jij zo lang mogelijk van jouw fijne plekje kunt genieten. Je kunt nu beginnen met het opbouwen van de blokhut. Plaat de blokhut met de buitenkant van de wand (en dus niet het hardhouten onderprofiel) op de buitenkant van de fundering.