Montage blokhutten, tuinhuisjes en overkappingen
De montage van een blokhut, tuinhuis of overkapping moeilijk?

Tja, dat ligt er maar net aan.
Heeft u 2 linkerhanden? Dan kan het natuurlijk nog wel eens lastig worden en bent u er niet van verzekerd dat het een irritatieloze opbouw wordt. Dan is er altijd nog de optie voor u om een montagebedrijf in te schakelen.
Hoort u tot de categorie vrij handig? Dan wordt het waarschijnlijk geen probleem!
Of bent u een echte handige harrie? Dan is het natuurlijk appeltje eitje voor u om zo'n houten stapelbouw huisje in elkaar te zetten.

Het product dat u aangeschaft heeft wordt als bouwpakket geleverd. Ieder bouwpakket wordt voorzien van:
plattegrond, aanzichten, materialenstaat, montagelijst en duidelijke montagehandleiding.


Sorteren van onderdelen


Voor u begint met de opbouw van de blokhut of het tuinhuis, dient u eerst de onderdelen te sorteren.
Dit kan gemakkelijk en overzichtelijk gedaan worden aan de hand van de meegeleverde materialenstaat en montagelijst. Hierbij wordt ieder wand- en dakdeel aangegeven met een letter (A, B, C etc.). Leg de onderdelen ook zo uit in uw tuin. Dit bespaart u veel tijd en verwarring :-).


Voorbehandeling profieldelen

Voordat de montage kan beginnen is het belangrijk dat eerst de profieldelen van de blokhut worden behandeld met beits, zodat ook de veer, groef en hoekverbindingen goed worden meegenomen. Dit biedt bescherming van het hout tegen weersinvloeden, schimmel en houtrot.

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de voorbehandeling door ons te laten verzorgen of het gelijk op kleur te laten dompel-impregneren. Hierbij gaan alle planken, los van elkaar, in een groot dompelbad. Zo worden ze volgezogen met impregnant. Doordat de profieldelen al zijn behandeld kunt u gelijk beginnen met de opbouw. Wanneer u voor de kleurloze behandeling kiest en u gaat deze zelf afbeitsen met een kleur, bent u ook veel sneller klaar. De planken nemen dan namelijk niet meer zoveel beits op doordat ze al volgezogen zijn met impregnant. 

Het is van groot belang dat uw blokhut, tuinhuis of overkapping wordt voorzien van een gekleurde beits/impregnant. Dit is bepalend voor de levensduur. Door de kleur wordt de blokhut namelijk beschermt tegen UV straling en natuurlijk ook tegen schimmel en houtrot. Daarnaast zorgt het natuurlijk ook voor de finishing touch!


Ondergrond en fundering

Zorg, vóór de start van de montage, voor een vlakke en egale ondergrond die in alle richtingen waterpas is. Dit is essentieel voor de stabiliteit van uw blokhut. Een goede fundering houdt de wanden, het dak en deuren op zijn plaats en is bepalend voor de levensduur van uw blokhut. Een helling van slechts enkele millimeters kan uw montage bemoeilijken en kan op den duur problemen opleveren.

Voorbeelden van goede ondergronden zijn:
betonband fundering, beton stiep 60cm of een stenen vloer op minimaal 20cm geel zandbed.

Heeft u de fundering klaar? Dan raden we u aan om daar funderingsprofielen op te plaatsen.
Funderingsprofielen zijn de basis voor een blokhut, tuinhuis en overkapping. Hiermee voorkomt u optrekkend vocht in de onderste planken, waardoor deze niet gaan rotten.
Uiteraard kunnen wij de funderingsprofielen ook meeleveren.
Wij hebben hardhouten AZOBE funderingsprofielen die op maat gemaakt worden, waardoor het een strak geheel wordt en ze niet 10cm uitsteken. Ook zijn onze funderingsprofielen voorzien van veer, zodat ze kunnen worden vastgemaakt in de groef van de onderste planken. Mocht u er voor kiezen om de funderingsprofielen door ons te laten leveren, dan monteren wij ze in de fabriek vast aan de onderste planken, zodat u gelijk kunt starten met de opbouw. Onze funderingsprofielen hebben een levensduur van circa 30 jaar.


Betonband fundering

We raden aan om onder de blokhut minimaal 20 cm geel zand te plaatsen. Het gele zand moet worden aangetrild. U kunt er voor kiezen om in dit zandbed betonbanden (opsluitbanden) te plaatsen. Afmeting betonbanden: 8 cm breed en 20 cm hoog. De betonbanden worden 13 tot 15 cm de grond in geplaatst: een blokhut/tuinhuisje dient altijd minimaal 5 cm boven het maaiveld te worden geplaatst om het hout te beschermen tegen optrekkend vocht.


Stenen vloer

Een gemakkelijke manier om een fundering te maken is om eerst een tegelplateau te leggen en dan hier het tuinhuis direct op te bouwen. Een tegelplateau kan van betontegels of grindtegels gemaakt worden, maar er kan eerst ook beton gestort worden.

Eerst zal er 20 centimeter aarde afgegraven worden en dit zal volgestord worden met geel zand. Het is belangrijk dat het zand goed aangetrild worden om verzakkingen te voorkomen. Op deze vlakke ondergrond kunnen de tegels gelegd worden. Dit kunnen bijvoorbeeld stoeptegels, betontegels of grindtegels zijn. 

Het is belangrijk dat er rondom de tegels, opsluitbanden gebruik worden, zodat de tegels op hun plaats blijven. De vloer moet minimaal 5 centimeter boven het maaiveld geplaatst worden om problemen met optrekkend vocht te voorkomen. Om te voorkomen dat er water binnen kan lopen zou de tegelvloer net iets kleiner moeten worden dan het tuinhuis.

 

 

  • Hoge deuren voorzien van echt glas met drempelloze instap (uniek)
  • Alle blokhutten en tuinhuisjes worden gratis geleverd incl. dakbedekking met 10 jaar garantie: EPDM of dakshingles
  • Stevige wind- en waterdichte hoekverbindingen
  • NIEUW! Dompel-impregnatie in meerdere kleuren bij 1 blokhut of overkapping mogelijk
  • Overkapping kan standaard zowel links als rechts van de blokhut worden geplaatst
  • Alle blokhutten worden ALL-IN gratis geleverd: Dakbedekking, verstelbare poot onder iedere staander, bevestigingsmaterialen en montagehandleiding
  • Gecertificeerde webwinkel
  • Onafhankelijke beoordelingen
  • 100% betrouwbaar
8,9
Uitstekend
"Gezocht naar een blokhut met overkapping en kwam bij blokhuttenoutlet.nl uit. Zeker een aanrader."
23 juni 2021
10
Super
"Blij met mijn landelijke kapschuur. Bedankt voor de snelle levering."
21 juni 2021
8
Makkelijke montage
"Alles is compleet geleverd en binnen één dag had ik het tuinhuis al opgebouwd."
20 juni 2021
9
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »