De montage van een blokhut, tuinhuis of overkapping moeilijk?

Tja, dat ligt er maar net aan.
Heeft u 2 linkerhanden? Dan kan het natuurlijk nog wel eens lastig worden en bent u er niet van verzekerd dat het een irritatieloze opbouw wordt. Dan is er altijd nog de optie voor u om een montagebedrijf in te schakelen.
Hoort u tot de categorie vrij handig? Dan wordt het waarschijnlijk geen probleem!
Of bent u een echte handige harrie? Dan is het natuurlijk appeltje eitje voor u om zo'n houten stapelbouw huisje in elkaar te zetten.

Het product dat u aangeschaft heeft wordt als bouwpakket geleverd. Ieder bouwpakket wordt voorzien van:
plattegrond, aanzichten, materialenstaat, montagelijst en duidelijke montagehandleiding.


Sorteren van onderdelen


Voor u begint met de opbouw van de blokhut of het tuinhuis, dient u eerst de onderdelen te sorteren.
Dit kan gemakkelijk en overzichtelijk gedaan worden aan de hand van de meegeleverde materialenstaat en montagelijst. Hierbij wordt ieder wand- en dakdeel aangegeven met een letter (A, B, C etc.). Leg de onderdelen ook zo uit in uw tuin. Dit bespaart u veel tijd en verwarring :-).


Voorbehandeling profieldelen

Voordat de montage kan beginnen is het belangrijk dat eerst de profieldelen van de blokhut worden behandeld met beits, zodat ook de veer, groef en hoekverbindingen goed worden meegenomen. Dit biedt bescherming van het hout tegen weersinvloeden, schimmel en houtrot.

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de voorbehandeling door ons te laten verzorgen of het gelijk op kleur te laten dompel-impregneren. Hierbij gaan alle planken, los van elkaar, in een groot dompelbad. Zo worden ze volgezogen met impregnant. Doordat de profieldelen al zijn behandeld kunt u gelijk beginnen met de opbouw. Wanneer u voor de kleurloze behandeling kiest en u gaat deze zelf afbeitsen met een kleur, bent u ook veel sneller klaar. De planken nemen dan namelijk niet meer zoveel beits op doordat ze al volgezogen zijn met impregnant. 

Het is van groot belang dat uw blokhut, tuinhuis of overkapping wordt voorzien van een gekleurde beits/impregnant. Dit is bepalend voor de levensduur. Door de kleur wordt de blokhut namelijk beschermt tegen UV straling en natuurlijk ook tegen schimmel en houtrot. Daarnaast zorgt het natuurlijk ook voor de finishing touch!


Ondergrond en fundering

Zorg, vóór de start van de montage, voor een vlakke en egale ondergrond die in alle richtingen waterpas is. Dit is essentieel voor de stabiliteit van uw blokhut. Een goede fundering houdt de wanden, het dak en deuren op zijn plaats en is bepalend voor de levensduur van uw blokhut. Een helling van slechts enkele millimeters kan uw montage bemoeilijken en kan op den duur problemen opleveren.

Voorbeelden van goede ondergronden zijn:
betonband fundering, beton stiep 60cm of een stenen vloer op minimaal 20cm geel zandbed.

Heeft u de fundering klaar? Dan raden we u aan om daar funderingsprofielen op te plaatsen.
Funderingsprofielen zijn de basis voor een blokhut, tuinhuis en overkapping. Hiermee voorkomt u optrekkend vocht in de onderste planken, waardoor deze niet gaan rotten.
Uiteraard kunnen wij de funderingsprofielen ook meeleveren.
Wij hebben hardhouten AZOBE funderingsprofielen die op maat gemaakt worden, waardoor het een strak geheel wordt en ze niet 10cm uitsteken. Ook zijn onze funderingsprofielen voorzien van veer, zodat ze kunnen worden vastgemaakt in de groef van de onderste planken. Mocht u er voor kiezen om de funderingsprofielen door ons te laten leveren, dan monteren wij ze in de fabriek vast aan de onderste planken, zodat u gelijk kunt starten met de opbouw. Onze funderingsprofielen hebben een levensduur van circa 30 jaar.


Betonband fundering

We raden aan om onder de blokhut minimaal 20 cm geel zand te plaatsen. Het gele zand moet worden aangetrild. U kunt er voor kiezen om in dit zandbed betonbanden (opsluitbanden) te plaatsen. Afmeting betonbanden: 8 cm breed en 20 cm hoog. De betonbanden worden 13 tot 15 cm de grond in geplaatst: een blokhut/tuinhuisje dient altijd minimaal 5 cm boven het maaiveld te worden geplaatst om het hout te beschermen tegen optrekkend vocht.


Stenen vloer

Een gemakkelijke manier om een fundering te maken is om eerst een tegelplateau te leggen en dan hier het tuinhuis direct op te bouwen. Een tegelplateau kan van betontegels of grindtegels gemaakt worden, maar er kan eerst ook beton gestort worden.

Eerst zal er 20 centimeter aarde afgegraven worden en dit zal volgestord worden met geel zand. Het is belangrijk dat het zand goed aangetrild worden om verzakkingen te voorkomen. Op deze vlakke ondergrond kunnen de tegels gelegd worden. Dit kunnen bijvoorbeeld stoeptegels, betontegels of grindtegels zijn. 

Het is belangrijk dat er rondom de tegels, opsluitbanden gebruik worden, zodat de tegels op hun plaats blijven. De vloer moet minimaal 5 centimeter boven het maaiveld geplaatst worden om problemen met optrekkend vocht te voorkomen. Om te voorkomen dat er water binnen kan lopen zou de tegelvloer net iets kleiner moeten worden dan het tuinhuis.

 
De aanschaf van een blokhut, tuinhuis of overkapping


Net of een blokhut opzich niet al genoeg keuzes met zich meebrengt. Welke afmetingen? Welk type dak? Met overkapping of zonder overkapping? Aan welke kant komt de overkapping? In de zon of juist uit de zon?
Komt daarna ook gelijk alweer een scala aan accessoires voorbij. Maar waarvoor dienen ze nu eigenlijk precies en zijn ze ook belangrijk voor u?
Om u hierbij te helpen en u graag willen voorzien van goed advies, hebben we de accessoires onder elkaar gezet en voorzien van een duidelijke omschrijving.

Hardhouten funderingsprofiel blokhut

Hardhouten funderingsprofielen


Hardhouten funderingsprofielen zijn de basis voor een blokhut/overkapping. Hiermee voorkom je optrekkend vocht in de onderste planken, waardoor deze niet gaan rotten. Wij hebben onze funderingsprofielen op maat gemaakt van de blokhut, waardoor het een strak geheel wordt. Ook zijn onze funderingsprofielen voorzien van veer, zodat ze kunnen worden vastgemaakt in de groef van de onderste planken. Ook monteren wij de funderingsprofielen vast aan de onderste planken, zodat u gelijk kunt starten met de opbouw. De funderingsprofielen hebben een levensduur van circa 30 jaar.


dompel impregneren


Dompel-impregnatie - ook in kleur of kleurcombinatie mogelijk

Dit is een behandeling waarbij de planken, los van elkaar, in een dompelbad gaan en zo worden volgezogen met impregnant. Onze kleuren zijn: blank, black wash, antra wash, grey wash, white wash, oak wash, brown wash en green wash. Wanneer u voor de kleur ''blank'' kiest, dient u er rekening mee te houden dat dit echt een voorbehandeling is van het hout. Het hout moet na montage wel binnen 6 weken met een gekleurde beits worden behandeld. Kleur biedt namelijk bescherming tegen UV straling, schimmel, houtrot en vergrijzing. Je kunt zelfs meerdere kleur kiezen bij een blokhut of overkapping. Zo kun je bijvoorbeeld de wanden voorzien van black wash, de dakconstructie bestaande uit boeidelen, windveren, gordingen in white wash. Uiteraard is er ook de optie om het hout onbehandeld te laten leveren en alle planken zelf te voorzien van een gekleurde beits. Let dan wel op dat alle planken, vóór montage, gebeitst dienen te worden. Omdat je later nooit weer bij de veer en groef komt. Liever een dekkende kleur? Dan raden wij aan om de blokhut kleurloos te laten voorbehandelen en het vervolgens, na montage, te voorzien van een laag dekkende beits (op waterbasis).Polyester dak gootset compleet

Polyester dakgootset compleet

De polyester dakgoot set zorgt voor een goede afwatering en deze beschermt de profielplanken tegen veel opspattend water. Deze set wordt altijd compleet geleverd: polyester goot, doorvoer, beugels, 2x eindkap, regenpijp (tot aan maaiveld) + bevestiging.


Ventilatierooster blokhut

Ventilatieroosters per 2 stuks

De ventilatieroosters zorgen voor een goede ventilatie in de blokhut. Hiermee voorkom je dat er teveel vocht ontstaat, en dus uiteindelijk schimmel, in de blokhut.


Storm verankeringset blokhut

Storm verankeringset metaal per 4 stuks

Hiermee worden de wandplanken van de  blokhut verstevigt bij een hevige storm, zodat de blokhut niet gemakkelijk wegwaait/verschuift. Wij adviseren een storm verankeringset sowieso wanneer de blokhut op de vlakte komt te staan en dus veel wind opvangt.
 Houten vloer geïmpregneerd

Door middel van een houten vloer zorg je voor een droge opslag in de blokhut. Hierdoor krijg je minder last van vocht in de blokhut als wanneer er alleen straatwerk in de blokhut ligt. Ook zorgt het natuurlijk voor een mooi afgewerkte look.
Beits blokhut

Beits

Met de beits maak je je blokhut helemaal af. Je kunt de kleuren naar eigen smaak uitzoeken. Ook is de gekleurde beits zeer belangrijk voor de levensduur en het onderhoud van een blokhut. De kleur beschermt het hout tegen UV straling en je voorkomt hiermee schimmel en houtrot.

   Beits wit dekkend    
   Beits dekkend wit 

    Beits roomwit 9001    
    Beits dekkend roomwit 9001   Beits transparant
   Beits transprant kleurloos   beits transparant licht eiken
   Beits transparant licht eiken
 


   beits transparant olijfgroen
   Beits transparant olijfgroen
 
 
   beits grijs dekkend 
   Beits dekkend grijs   beits blauwgrijs dekkend
   Beits dekkend blauw grijs

 
 
   beits antraciet dekkend 7016
   Beits dekkend antraciet 7016
 


   beits antiekgroen dekkend
   Beits dekkend antiek groen


 
   beits zwart dekkend
   Beits dekkend zwart